Zolder isoleren

74% of 100%

Warme lucht stijgt altijd naar boven en eindigt in je woning dus vaak op de zolder. Het ligt daarom voor de hand dat je begint met isoleren op zolder, om tegen te gaan dat de opgewarmde lucht daarlangs ontsnapt in de winter. Isolatie zorgt er natuurlijk ook voor dat je huis in de zomer niet te veel opwarmt.


Verschil tussen platte en hellende daken
Platte daken mag je alleen vanaf de buitenzijde – dus in de dakconstructie – isoleren. Als je een plat dak vanaf de binnenzijde zou isoleren, zou er condensvorming tussen de dakbekleding en de folie gaan ontstaan. Dat leidt tot rotting van de dakbalken en dakschade. Hellende daken kunnen wel aan de binnenzijde worden geïsoleerd.

 1. Isolatiemateriaal

  De dikte en de keuze van het isolatiemateriaal is een belangrijke factor. Hoe dikker het materiaal, hoe beter het isolatieresultaat. Echter, een dubbele isolatie zal geen dubbele hoeveelheid warmte binnenhouden. De aangebrachte isolatie moet luchtdicht aangebracht worden, om inwendige condensatie te vermijden. Meestal is het isolatiemateriaal reeds voorzien van een lucht/dampscherm. Werk altijd met een zo groot mogelijke rolbreedte, om het aantal naden te beperken.

  We bespreken vier vormen van dakisolatie:
  • glaswol isolatieplaten in combinatie met een dampremmende folie
  • flensdekens
  • steenwol
  • polystyreen isolatieplaten

  Daarna leggen we uit hoe je het zolderdak verder afwerkt en hoe je ook de vloer kunt isoleren.
   

 2. Glaswol isolatieplaten

  Meet eerst de breedte op tussen de dakbalken. Snijd daarna het isolatiemateriaal met 1 of 2 cm extra breedte af. Hierdoor klemt het isolatiemateriaal zichzelf tussen de balken vast. Gebruik tijdens het snijden of knippen een stofkapje en handschoenen. Het afsnijden gaat gemakkelijker als je met de snijlat het isolatiemateriaal samendrukt.

 3. Dampremmende folie

  Je moet ervoor zorgen dat er tussen de aansluitende isolatieplaten geen tochtkieren ontstaan. Als je het dak volledig hebt geïsoleerd, breng je de dampremmende folie aan, van boven naar beneden. De foliebaan kan je met een overlap van 10 cm strak op de balken vastnieten. Je werkt de overlapping af met isolerende plakbandstroken.

 4. Flensdekens

  Begin te werken vanuit een hoek. Rol het materiaal tussen de dakbalken uit, van boven naar beneden. Zorg ervoor dat het dampscherm strak gespannen staat. Bevestig de loshangende flenzen om de 10 cm met een nietpistool. Voordat je het onderste gedeelte vastniet, knip of snijd je het overtollige gedeelte af. Gebruik tijdens het snijden handschoenen en een stofkapje. Daarna duw je de dekens nog eens goed aan en niet je deze zorgvuldig vast. De aansluiting tussen de flenzen moet je afplakken met plakband om een ononderbroken afdekking te krijgen. Ook eventuele scheuren kan je met plakband herstellen.

 5. Steenwol

  Steenwol op rol of in platen is het meest gebruikte isolatiemateriaal voor zolderisolatie. De breedte van de isolatie moet je iets breder nemen dan de afstand tussen de balken.
  Op die manier zal het isolatiemateriaal zichzelf vastzetten. Het snijden van steenwol gaat simpel met een broodmes. Gebruik wel altijd een stofkapje en handschoenen. Om netjes te werken snijd je langs een lat van hout of aluminium.

 6. Polystyreen isolatieplaten

  Als de onderkant van de dakbalken goed in het vlak liggen, kan je ook isolatiepanelen van polyurethaan, polystyreen of minerale wol gebruiken. Neem dan bij voorkeur beklede isolatieplaten, om het risico van brandgevaar en vervorming van de platen te beperken.

  De panelen moet je verspringend plaatsen, zodat de naden niet in elkaars verlengde leggen. Dit verbetert de luchtdichtheid en geeft een gelijkmatiger oppervlak. Om de panelen af te korten gebruik je een handzaag met fijne vertanding of een decoupeerzaag. Bij het plaatsen van isolatiepanelen kun je het beste met zijn tweeën werken. De panelen hebben namelijk grote afmetingen en kunnen eenvoudig breken. Gebruik een schroefboormachine om de schroeven met grote ringen op een onderlinge afstand van 25 cm te bevestigen.

 7. Verder afwerken

  Nadat je het dak goed geïsoleerd hebt, kan je het verder afwerken met gipsplaten of ander plaatmateriaal. Als je met gipsplaten gaat werken, plaats dan eerst houten latten op de dakspanten. Op die manier maak je een strak raamwerk waar je de gipsplaten gemakkelijk tegen kunt bevestigen. De gipsplaten kan je dan met zelftappende schroeven vastzetten op de aangebrachte houten latten. Het beste kan je daarvoor een schroefboormachine gebruiken met een gipsplaat bitadapter, zodat je de gipsplaat niet beschadigt.

 8. De zoldervloer isoleren

  Bij zolders zonder open trap kan je ervoor kiezen om alleen de vloer te isoleren. De isolatie wordt optimaal bij een vlakke ondergrond en moet goed aaneensluitend worden geplaatst. Om de vloerconstructie zo luchtdicht mogelijk te maken, kan je eerst een luchtdichte laag aanbrengen met folie. Heb je een bergzolder met een lichte vloerconstructie, dan moet je een dampscherm van folie aanbrengen. Dat geldt zeker als er een slecht geventileerde badkamer onder zit.
  Snijd de isolatiebanen iets breder af dan de afstand tussen de balken en klem ze vast tussen de balken. Gebruik je isolatiedekens, neem dan een dusdanige breedte dat je de isolatie op de zijkanten van de balken vast kunt nieten. Probeer dit zo strak mogelijk te doen, zonder openingen of valse plooien. De isolatie tussen de balken kan onbedekt blijven. Moet de zolder toegankelijk zijn, dan kan je eventueel op de vloer dwarsbalken aanbrengen en daar stevige houten platen op plaatsen.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Zolder isoleren

3.7
3.7 of 5

343 totaal

 • 5
  131
 • 4
  93
 • 3
  47
 • 2
  27
 • 1
  45