Spiegel ophangen

74% of 100%

Behalve in de badkamer en in het toilet kun je spiegels op verschillende plaatsen in je huis ophangen. Bijvoorbeeld in de hal, woonkamer of slaapkamer. Kijk of een spiegel in de ruimte past en binnen de stijl van het interieur. Een spiegel kan een kleine ruimte groter doen lijken.

Aandachtspunten
Voordat je gaten in de muur gaat boren, moet je controleren of er geen water-, gas- of elektrische leidingen op die plaats in de muur zitten. Er zijn speciale leidingdetectoren waarmee je eventueel aanwezige leidingen kan lokaliseren.

 1. Algemene richtlijn

  Het midden van een spiegel hangt normaal gesproken op ooghoogte. Gemiddeld is dit 1,65 m. Als je familie iets kleiner is, kan je hem wat laten zakken. Zorg er wel voor dat je voldoende ruimte boven je hoofd hebt. Bovendien kunnen langere gasten zo ook nog in de spiegel kijken.

 2. Spiegel in de badkamer

  Een spiegel is een onmisbaar accessoire in de badkamer of toilet. De spiegel moet voldoende groot zijn, op de goede hoogte hangen en het liefst verlicht zijn. Het lichtarmatuur moet, als het kan, de hele spiegel bestrijken.

 3. Verwarming voor spiegels (optie)

  Als je gaat douchen en je na het douchen niet meer in de spiegel kan kijken, kun je overwegen om spiegelverwarming te nemen. Spiegelverwarming wordt achter de spiegel geplaatst en geeft condens geen kans.

 4. Controleer alles nog een keer voor je gaat boren

  Als je in de badkamer of het toilet in tegels moet boren, teken de plaats dan af op een strook schilderstape. Je hebt zo minder kans dat de boor wegschiet. Gebruik een waterpas of volg de voeg. Controleer of de plaats voor het tweede gat waterpas is afgetekend. Boor langzaam in de tegel, zonder de klopboorstand te gebruiken. De plug zelf moet achter de tegel komen te zitten. Bij het aandraaien van de schroef zal de tegel dan niet scheuren. Probeer alles zoveel mogelijk in lijn op te hangen, dit geeft rust.

 5. Kies de juiste plug

  In een stenen muur gebruik je een universele 6 mm plug. Bij zware spiegels kun je beter een 8 mm boor en bijbehorende plug nemen. Bij hele zware spiegels (meer dan 20 kg) kan je zelfs beter keilbouten gebruiken.

 6. Tip!

  Zie verder artikel ‘Werken met pluggen’.
 7. Bevestiging

  Lichte badkamerspiegels kun je eenvoudig met spiegelklemmen, sierknoppen of een aluminiumprofiel bevestigen. Gebruik geen siliconenkit. De kit kan zuurhoudend zijn en de spiegellaag aanvreten.

 8. Tip!

  Met de belichting van een spiegel kun je de nadruk leggen of juist heel subtiel aanlichten. Je moet wel een wandcontactdoos in de buurt van de spiegel hebben.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Spiegel ophangen

3.7
3.7 of 5

315 totaal

 • 5
  152
 • 4
  53
 • 3
  22
 • 2
  24
 • 1
  64