Kabels wegwerken

80% of 100%

Zowel voor het zicht als om struikelen te voorkomen, kun je maar beter je kabels en snoeren netjes wegwerken. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt een gleuf in de muur slijpen (frezen), een buis in de gleuf verwerken en de kabels daardoorheen laten lopen. Of je kunt een gat door de muur boren, de kabels doorvoeren en de kabels wegwerken via een minder belangrijke kamer. Kabelgoten of holle plinten tegen de muur of op de vloer zijn nog eenvoudiger. Gemakkelijk te monteren, decoratief en netjes.

 1. Holle plinten

  Holle plinten of buigplinten zijn opstaande plinten op de muur. Ze worden bevestigd met een achterlat. Deze plinten zijn ideaal voor het wegwerken van snoeren en kabels en worden geleverd in bijna elke laminaatkleur. Ze zijn verkrijgbaar met binnen- en buitenhoeken en inclusief eindstukken.

 2. Hoe ga je te werk?

  De achterlat en de plint zelf kun je vastzetten met stalen spijkers, schroeven of lijm. Lijm heeft het voordeel dat de schroef- en spijkerkoppen de plint niet ontsiert. Schroeven hebben het voordeel dat je later eenvoudig nog een kabel kunt toevoegen.

 3. Op maat zagen

  Meet nauwkeurig de lengte van de plinten op. Zaag de plinten op maat in verstek voor de hoeken. Zaag eerst het verstek, voordat je de plint inkort. Zo kan je bij een verkeerd verstek nog corrigeren.

 4. Lijmen

  Spuit de montagelijm met voldoende dotten op de plint. Plaats de plint tegen de muur en trek hem direct weer los. Laat de verbinding vijf minuten rusten en druk daarna de plint weer tegen de muur. Klop hem goed aan. De plint zit nu vast.

  Let op: er zijn ook montagelijmen verkrijgbaar die onmiddellijk vast zitten. Kijk dus eerst goed op de gebruiksaanwijzing!

 5. Aankloppen

  Gebruik voor het aankloppen van de plinten een rubberen hamer met een houten latje ter bescherming, zodat je niet rechtstreeks op de plinten klopt.

 6. Plinten met clips (optie)

  Deze variant op de buigplint heeft meer ruimte achter de plint en je moet ze bevestigen met montageclips. De ruimte heeft gescheiden kanalen voor zwakstroom- en 220 volt kabels.

 7. Zelfklevende kabelgoten (optie)

  Als je maar weinig, niet te dikke kabels, weg wilt werken, dan kun je gebruikmaken van zelfklevende kabelgootjes. Deze zijn handig in gebruik en minder zichtbaar, vooral op een witte plint. Je kunt ze echter niet gebruiken in plaats van een plint, want ze bieden geen bescherming voor je muur of wand.

 8. Vloergoten (optie)

  Vloergoten zijn ideaal voor het overbruggen van bijvoorbeeld een deuropening. Ze zijn in verschillende formaten en uitvoeringen verkrijgbaar.

 9. Wandgoten (optie)

  Wandgoten zijn ideale oplossingen voor (thuis)kantoren. Een wandgoot is te combineren met schakelaars en wandcontactdozen. Het voordeel hiervan is dat zwakstroom kabels zoals antenne-, internet-, telefoon- en scartkabels in een apart gedeelte worden geplaatst. Dit is veiliger en veroorzaakt minder ruis of storing.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Kabels wegwerken

4
4 of 5

1345 totaal

 • 5
  693
 • 4
  282
 • 3
  135
 • 2
  101
 • 1
  134