Houten kozijn repareren

78% of 100%

Een houten kozijn kun je gemakkelijk zelf repareren zodat die er weer jaren tegen kan. Na het opvullen, schuren en schilderen ziet het kozijn er weer als nieuw uit.

 1. Verwijder de rotte delen

  Kijk vooraf nauwkeurig of het glas geen gevaar kan opleveren bij het slopen van het kozijn. Al het rotte hout moet worden verwijderd. Met een hamer en een beitel steek je al het verrotte hout weg.

 2. Goed schoonmaken

  Als je licht verrotte plekken in je kozijn hebt, moet je die goed uitkrabben. Verwijder de schilfers en maak alles goed schoon.

 3. Behandelen met houtrot vuller

  Nadat alles goed schoon is, behandel je het kozijn met houtrot vuller. De houtrot vuller fungeert hierbij als vuller en als lijm. Na het drogen moet je het schuren, weer plamuren, laten drogen en weer schuren. Tenslotte kun je het kozijn aflakken.

 4. Grotere delen vervangen

  Wanneer een groter gat in het kozijn is ontstaan door rotting, kun je beter een deel van het hout vervangen. Je kunt beter iets meer van het goede hout verwijderen dan een stukje rot hout te laten zitten. Zuig of blaas het gesloopte gedeelte goed schoon en probeer de opening zo recht mogelijk te maken.

 5. Een nieuw passtuk maken

  Maak het nieuwe passtuk in dezelfde vorm en houtsoort, zodanig dat die precies in de opening past.

 6. Plaats het nieuw passtuk met epoxyhars

  Smeer de beide delen in met onverdunde epoxyhars. Laat de epoxyhars even indikken en plaats daarna het nieuwe passtuk in de opening. Epoxyhars is een vullend materiaal dus er mag een klein beetje speling zitten tussen het passtuk en het kozijn.

 7. Gladschuren en schilderen

  Nadat het kozijn gerepareerd is, hoef je het alleen nog vlak te schuren, glad af te werken en te schilderen.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Houten kozijn repareren

3.9
3.9 of 5

378 totaal

 • 5
  194
 • 4
  82
 • 3
  19
 • 2
  27
 • 1
  56