Haardhout opslag maken

74% of 100%

Wie een open haard heeft, heeft ook een voorraad houtblokken nodig. Het haardhout moet droog zijn voor gebruik en de beste manier om te drogen is door de wind in de open lucht. Om het hout te beschermen tegen alle nattigheid is het slim om een afdak te maken voor de opslag van je haardhout. Een houtopslag kan je gemakkelijk zelf maken met behulp van ons stappenplan.

Aandachtspunten
Voor een haardhout opslag kun je het best lariks tuinhout gebruiken met FSC keurmerk. De milieuvriendelijke impregnatiemethode maakt verdere behandeling overbodig. Alleen de palen die ingegraven worden moet je extra beschermen tegen houtrot. De palen en de verbindingslatten zijn 9 x 9 cm.

Meet de plaats uit waar de staanders komen en bedenk hoe breed en hoog je de haardhout opslag wilt maken. Bijvoorbeeld 1,85 meter hoog, 60 cm diep en 2 meter breed. Houd er bij de lengte van de staanders rekening mee dat deze ook nog de grond in moeten.

 1. Staanders

  Begin met de twee voorste en de twee achterste palen van de haardhout opslag. Alle vier de palen zaag je aan de bovenzijde schuin af. Het verloop bedraagt 25 mm voor de dakhelling.

 2. Dakbalken

  Zaag ook de twee balken voor het dak in een hoek af met een verloop van 25 mm. Let op dat allebei de zijden evenwijdig zijn. Zorg dat deze daklat 30 cm verder uitsteekt dan de basisbreedte in verband met waterafloop van het dak.

 3. Linker zijpaneel monteren

  Leg de voorste en de achterste paal op een vlakke ondergrond, met de afgezaagde schuine vlakken evenwijdig naar elkaar. Verbind de palen aan de bovenzijde met de dakbalk op de gewenste breedte met een uitsteek van 30 cm. Boor de gaten voor met een dunne houtboor. Zo voorkom je scheuren in het hout. Draai de schroeven even nog niet te vast en gebruik voorlopig maar 1 schroef per verbinding. Verbind de staanders halverwege met een dwarslat. Draai ook deze schroeven nog niet helemaal vast. Controleer met een winkelhaak of de dwarslat haaks zit en draai dan alle schroeven vast.

 4. Rechter zijpaneel monteren

  Ga op dezelfde manier te werk met het rechterpaneel. Bedenk dat je nu gespiegeld werkt. Zet de dwarsbalken ertussen zoals in de tekening.

 5. Bovenste lengtebalken monteren

  Zet beide zijpanelen van het frame omhoog en verbind de bovenste achterste lengtebalk gelijk met de daklat tegen de staander. Vergeet niet de staander voor te boren. Schroef vervolgens de voorste bovenste lengtebalk aan beide zijpanelen vast.

 6. Middelste lengtebalken monteren

  Nu kun je de achterste middelste lengtebalk monteren, gelijk met de dwarslat van de staanders en op dezelfde hoogte. Bevestig de voorste middelste lengtebalken: schroef ze tegen de voorste staanders vast.

 7. De dakplaat plaatsen

  Voor de dakplaat kun je 18 mm watervast multiplex gebruiken. Let op dat het dak aan de twee zijkanten en de voorzijde zo'n 30 cm moet uitsteken. Plaats de dakplaat op het frame, waarbij de achterzijde uitgelijnd wordt met het frame van de achterzijde en aan weerszijden evenveel uitsteekt. Schroef de plaat aan het frame vast.

 8. De dakplaat bekleden

  Je kunt de dakplaat van de haardhout opslag voorzien van een minigolfplaat of je bekleedt het dak met zelfklevende dakrol en asfaltnagels.

 9. Zijkant bekleden

  De zijkant van de haardhout opslag kun je betimmeren met rabatdelen of, voor betere ventilatie, panlatten. In dat geval kun je er evenveel ruimte tussenlaten als de panlat breed is. Nu kan je ook de legplank in de haardhout opslag plaatsen. Deze kun je maken van watervast multiplex of van de rabatdelen die je ook voor de zijkanten gebruikt.

 10. Bescherming aanbrengen

  Het onderste deel van de tuinpalen kun je behandelen met oleum product, een vervanger van carbolineum, dat vooral geschikt is voor buitentoepassingen.
  Plaats de haardhout opslag tegen een muur en graaf de poten minstens 30 cm in. Zet de staanders vast aan de muur met schroeven en pluggen van 8 mm.

 11. Dak afwerken

  Maak tenslotte met kit de opening tussen de muur en het afdak van de haardhout opslag waterdicht.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Haardhout opslag maken

3.7
3.7 of 5

862 totaal

 • 5
  379
 • 4
  176
 • 3
  114
 • 2
  78
 • 1
  114