Douchekraan vervangen

70% of 100%

Als je oude douchekraan aan vervanging toe is, dan kun je dat eenvoudig zelf doen.

 1. Water afsluiten

  Sluit eerst de hoofdkraan af. Deze die zit in de meeste gevallen vlak voor de watermeter. Zet vervolgens de kranen open en wacht tot er geen water meer uit komt.

 2. Kraan verwijderen

  De douchekraan kun je verwijderen door beide rozetten los te draaien. Hierachter zitten de S-koppelingen. Draai de aansluitingen los. Nu kan de oude kraan worden verwijderd.

 3. Tweegats mengkraan

  Douchekranen zijn meestal als tweegats mengkranen op de muur bevestigd. De koude en warme aansluitpunten staan normaal gesproken 16 cm uit elkaar. Met de S-koppelingen kan je deze afstand corrigeren.

 4. S-koppeling

  Draai de nieuwe S-koppelingen in de aansluitpunten en schuif de sierrozetten erover. Hierna kun je de douchekraan met de aansluitmoeren en de pakkingringen op de S-koppelingen monteren. Wel eerst teflontape om de schroefdraad wikkelen. Omwikkel de tape met de draairichting mee.

 5. Vastzetten zonder krassen

  Draai met een steeksleutel de moeren van de kraan stevig op de koppeling vast. Omwikkel het chroom van de moeren met een doek om het niet te beschadigen. Je mag een teflonverbinding nooit terugdraaien, dat geeft kans op lekkage. Draai de hoofdkraan weer open en controleer op lekkage.

 6. Badkranen

  Badkranen hebben meestal een tweede aansluiting, waarop een handdouche wordt aangesloten. Deze kranen zijn dan uitgevoerd met een keuzeknop die bepaalt of het water langs onder of boven gaat. De douchekop kan op een glijstang in hoogte worden versteld.

 7. Thermostatische douchekraan

  Deze mengkraan kan op een constante temperatuur worden afgesteld. Ideaal dus voor douche en bad. Ze hebben doorgaans een veiligheidssysteem dat op een maximum van 38°C watertemperatuur blokkeert. Ook zijn er uitvoeringen met een spaarstand waardoor de waterdoorstroom wordt gereduceerd tot 50%.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Douchekraan vervangen

3.5
3.5 of 5

287 totaal

 • 5
  116
 • 4
  60
 • 3
  26
 • 2
  18
 • 1
  67