SKIL Schaafmachines

Met een rijke historie in houtbewerkingsgereedschappen heeft SKIL een assortiment krachtige, betrouwbare schaafmachines ontwikkeld om vlakken te schaven, hoeken af te schuinen en sponningen te maken.

Gereedschapsgebruik

Waarvoor gebruik je een schaafmachine?

 1. Hoe gebruik je een schaafmachine?

 2. 1) Gladschaven van oppervlakken
 3. 2) Afschuinen van hoeken
 4. 3) Sponningen maken

Hoe voorkom je dat schaafmessen te snel bot worden?

 1. Hoe voorkom je dat schaafmessen te snel bot worden?
  Hoewel de meeste schaafmessen omkeerbaar zijn en aan beide kanten gebruikt kunnen worden, is het natuurlijk goed om ervoor te zorgen dat de messen zo lang mogelijk scherp blijven.
 2. Het is van belang dat je, voor je aan een klus begint, alle schroeven, spijkers en andere voorwerpen uit je werkstuk verwijdert. Niet alleen vanwege de veiligheid, maar ook om beschadigingen aan de messen te voorkomen. Controleer voor gebruik of de messen nergens tegenaan lopen en verwijder houtsplinters die eerder zijn achtergebleven in het gereedschap.
 3. Daarnaast raden we je aan na de klus te wachten met het neerzetten van de schaafmachine tot de messenrol stilstaat. Een draaiende messenrol kan in het oppervlak grijpen, wat niet alleen kan leiden tot controle-verlies, maar ook beschadigingen aan de messen en het werkstuk kan veroorzaken.
 4. Tot slot willen we je graag het volgende meegeven: controleer bij aankoop van een schaafmachine of deze een parkeervoet heeft. Na gebruik beschermt zo’n voet zowel het oppervlak waaraan je werkt als de schaafmessen.
 5. P.S. Mocht je toch met botte messen te maken krijgen, is het goed om de messen zo snel mogelijk te vervangen. Bekijk de video om te zien hoe je dit doet.

Wat is het verschil tussen HSS- en TCT- schaafmessen?

 1. Wat is het verschil tussen HSS- en TCT- schaafmessen?
  HSS-schaafmessen – messen van snelstaal – zijn scherper en zorgen dus voor een extra glad schaafresultaat. TCT-messen (ook HM- of Hard Metaal-messen genoemd) zijn gehard met wolfraamcarbide en minder scherp. Ze schaven iets minder glad dan HSS-messen, maar het resultaat is nog altijd uitstekend. Het grote voordeel van TCT-schaafmessen is dat ze tot 5 maal langer scherp blijven.

Hoe vervang je de schaafmessen van een schaafmachine?

 1. Hoe vervang je de schaafmessen van een schaafmachine?

Stappenplannen en klustips