Een insectenhotel maken

78% of 100%
Help de natuur een handje met een insectenhotel in je tuin. In de lente en zomer dient deze als rust- en broedplaats en in de koude, regenachtige maanden kunnen bijen, hommels, lieveheersbeestjes en vlinders er overwinteren. Insectenhotels zijn helemaal hip en in een paar eenvoudige stappen maak je hem helemaal zelf!
 1. Stap 1: Zaag met de decoupeerzaag 2 planken van 70 cm (zijkanten) 1 plank van 23,2 cm, 1 plank van 25 cm en 4 plankjes van 20 cm.
 2. Stap 2: Kantel de decoupeerzaag en zaag de bovenkanten schuin in een hoek van 45 graden. Daar komt het dakje op te liggen.
 3. Stap 3: Schuur met een schuurmachine de zaagranden glad.
 4. Stap 4: Schroef de 4 plankjes tussen de 2 zijkanten van het insectenhotel. Boor met een dunne boor de gaten voor om splijten van het hout tegen te gaan. Begin onderaan zodat je een vlakke bodem hebt en laat telkens zo’n 20 cm tussen de planken. Aan de bovenkant houd je zo’n 10 cm over.
 5. Stap 5: Schroef vervolgens beide helften van het dakje tegen elkaar in een hoek van 90 graden en bevestig deze met schroeven bovenop het insectenhotel.
 6. Tip!

  Verf of vernis je insectenhotel niet! De geur stoot insecten juist af.
 7. Stap 6: Schroef een schroef in de muur of schutting. Hang het hotel op.
 8. Stap 7: Tijd om het insectenhotel te vullen. Zaag met de decoupeerzaag de bamboestokken in stukken en vul er een vak in het insectenhotel mee. Voor het mooiste resultaat laat je ze aan de voorkant uitlijnen.
 9. Stap 8: Zaag boomstammetjes klein met de decoupeerzaag. Boor vervolgens met verschillende (vlinder)boren meerdere diepe gaten in de stammetjes. De ideale afmeting voor de gaatjes is tussen de 2 en 9 mm. Vul de overige vakken met boomschors, houtsnippers, houtwol en dennenappels. De insecten zijn je dankbaar.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Een insectenhotel maken

3.9
3.9 of 5

13 totaal

 • 5
  7
 • 4
  3
 • 3
  0
 • 2
  0
 • 1
  3